Kínai Újév Kőbányán is – A Sárkány éve

Kínai Újév Kőbánya

Ma van a Holdújév előestéje, hagyományosan a családi összejövetel ideje, az emberek családtagjaikkal közösen jiaozi-t készítenek, petárdát durrogtatnak. Holnap beköszönt a Sárkány éve. Mindenkinek szerencsés és jövedelmező új évet kívánunk!

Az új évben is várunk mindenkit a Chinatown-ban, a kulturális rendezvényeinken, és az éttermeinkben!

A kínai újév, más néven a Holdújév vagy a Tavaszünnep, Kína és a világ számos részén ünnepelt fontos hagyományos ünnep. A kínai luniszoláris naptár szerinti első nap esik rá, amely általában január vége és február közepe között van. Az ünnep időpontja évről évre változik, mivel a holdnaptárhoz igazodik.

A kínai újév ünneplése hagyományosan 15 napig tart, amely a Laternafesztivállal ér véget. Az ünnepi időszak alatt a családok összegyűlnek, különleges ételeket fogyasztanak, tűzijátékokat és petárdákat robbantanak, valamint piros borítékokat (hongbao) adnak egymásnak, amelyek pénzt tartalmaznak, hogy szerencsét hozzanak az új évben.

Minden újév egy adott állat jegyében telik, amely a kínai zodiákus 12 állatának egyikéhez kapcsolódik. Ezek az állatok sorban a patkány, bivaly (vagy ökör), tigris, nyúl, sárkány, kígyó, ló, kecske (vagy bárány), majdka, kakas, kutya és a disznó. Minden állat jellemzői befolyásolják az adott évet, és az abban született emberek személyiségét és sorsát.

A kínai újév különösen fontos az összetartozás és a családi kapcsolatok megújításának ideje, valamint alkalom a múlt év búcsúztatására és az új év fogadására, amely reményekkel és várakozásokkal telik. Az ünnep során különös figyelmet fordítanak a hagyományos szokásokra és ceremóniákra, mint például a ház takarítására, amivel elűzik a rossz szerencsét és helyet csinálnak az újnak.

Megosztom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .